Mamitas

Om kinderen en jongeren écht goed te kunnen helpen, is het niet voldoende om alleen naar het kind te kijken qua begeleiding en ondersteuning. Het gehele systeem moet worden meegenomen. Met het systeem wordt de familie en omgeving van het kind bedoeld.

In Peru is het gezinsleven heel anders dan in Nederland. Waar vrouwen toch al ver geëmancipeerd zijn in Nederland, zijn de man-vrouw verhoudingen in Peru nog een stuk traditioneler. Sommige moeders zijn zelfs geheel verantwoordelijk voor het onderhoud van het gezin. Een man die het laat afweten of die agressief is, is aan de orde van de dag. Aangezien veel moeders zelf geen opleiding hebben kunnen volgen, maakt dit het heel moeilijk om een inkomen te genereren. Deze moeders vormen samen het Mamitas project.

Steun en advies

De Mamitas komen wekelijks bij elkaar op het kantoor van de NGO met twee doelen. Ten eerste zijn ze er om elkaar te steunen bij moeilijkheden thuis, een luisterend oor en advies te bieden en gezellig als vrouwen onder elkaar te kletsen. Omdat het moeilijk is om zo open over moeilijkheden te praten, werken ze tijdens deze gesprekken aan producten die in Nederland verkocht worden. U heeft ze vast wel eens gezien op een marktje. Het zijn prachtige, handgemaakte producten met liefde door een Mamita gemaakt.

Eerlijk loon

Voor het maken van deze producten krijgen de Mamitas een eerlijk loon waarmee ze hun gezin en voornamelijk hun kinderen kunnen onderhouden. Omdat de moeders vaak niet gewend zijn met geld om te gaan, worden ze hierin gecoacht. Zo hebben ze gesprekken met werknemers van de NGO om een spaarplan te maken en te kijken welke doelen op korte termijn de meeste aandacht nodig hebben. Zo kan het handig zijn om schoolboeken te kopen, een nieuw uniform, het dak op te knappen of juist de nodige medicatie aan te schaffen. De overige opbrengsten van het project worden in andere projecten van de NGO gestoken.

Wil je zien wat de Mamitas maken, bekijk de catologus. Wil je nog meer te weten komen over het werk van Mama Alice, bekijk hun eigen website www.mamaaliceperu.com.