Psychosociale zorg

Het psychologische en sociale welzijn van alle kinderen, jongeren en de families staat hoog in het vaandel bij de NGO Mama Alice. Om die reden heeft de NGO verschillende programma’s die een bijdrage leveren aan de psychosociale zorg. Om iedereen zo goed mogelijk te helpen, is er een onderscheid gemaakt in deze zorg. Zo is er de directe behandeling/preventie en het maatschappelijk werk.

Directe behandeling/preventie

Binnen het domein directe behandeling/preventie werken de psychologen. Zij werken met de kinderen en ouders om bepaalde problematiek te voorkomen en, als dit helaas niet lukt, om problemen aan te pakken door een behandeltraject aan te gaan. Hun werk loopt uiteen van rouwverwerking en hulp bij depressies tot voorlichting over gezondheid, liefde en seks. Daarnaast wordt er veel gewerkt aan het verbeteren van het zelfbeeld van de kinderen. De psychologen werken afwisselend op het kantoor van de NGO en op de school waar ook de onderwijsprojecten worden gegeven om zo alle kinderen te kunnen bereiken!

Maatschappelijk werk

Binnen het domein maatschappelijk werk zijn de maatschappelijk werkers te vinden. Zij zijn degenen die bij alle kinderen thuis langs gaan om met de ouders in contact te komen, te onderzoeken hoe de sfeer thuis is en om de eerste signalen van moeilijkheden op te vangen. De maatschappelijk werkers zijn de directe aanspreekpunten voor de kinderen en staan dan ook iedere keer met open armen klaar als de kinderen om hulp vragen. Vanzelfsprekend hebben de maatschappelijk werkers en de psychologen veel contact met elkaar om een optimale begeleiding voor de kinderen, jongeren en families te bewerkstelligen.

Wil je nog meer te weten komen over het werk van Mama Alice, bekijk hun eigen website www.mamaaliceperu.com.